Jan Kenneth Hansen
11 Feb
11Feb

Annonsørinnhold: 

Det er flere årsaker til at det er bedre å låne penger gjennom finansinstitusjoner enn å låne fra familie og venner. Som en artikkel fra Privatlånet poengterer, er det også fordeler med å kunne låne penger privat. For eksempel blir dere enig om rente og kostnader på lånet, og når pengene skal tilbakebetales.

Hva om personen trenger pengene raskere? 

De fleste i Norge, selv om de har høye inntekter, har ikke penger til overs til å låne ut til andre. Det kan fort oppstå en situasjon hvor utlånet er nødt til å få tilbake pengene sine raskere, og dette kan skape en konflikt.

En bank derimot, har likviditeten til å forholde seg til nedbetalingsperioden. Dersom du velger 2 eller 5 år å betale ned lånet, så vet du at banken ikke vil plutselig trenge pengene tilbake fordi de sliter økonomisk. 

Hva om du ikke kan tilbakebetale lånet?

Privatpersoner tar verken kredittsjekker eller regner på hvor mye de faktisk har råd til å låne. Har du for eksempel 200 000 kroner i årsinntekt og vil låne 100 000 kroner, er dette som regel blankt nei fra banker. 

Hvorfor? Fordi de også tar i betraktning gjeld du har fra før, bo- og levekostnader du har per måned. Det er ikke uvanlig at private lån kan bli alt for høye for en person å betale tilbake. 

Har dere gjort dere kjent med reglene rundt private låneavtaler?

Det er flere ting å forholde seg til for at en privat lånekontrakt skal være gyldig. Hvordan skal pengene inndrives om privatpersonen ikke betaler, og hvilke kostnader innebærer rettslige inkassokrav?

De fleste som skal opprette en stor lånekontrakt trenger en advokat for å hjelpe med å opprette lånekontrakten, slik at begge parter blir fornøyde. 

Prøv med lån fra banken først

Privatpersoner kan gjerne stille som garantist for et lån til en person i familien, for eksempel barn som skal kjøpe seg bolig. Det er også mulig at samboere eller ektefeller kan stå som medlåntaker på forbrukslån dersom begge har behov for lånet. 

I dag er det til og med flere banker som tilbyr vennelån, noe som betyr at kompiser kan kjøpe bolig sammen og stå ansvarlig for sin egen andel av lånet. 

Det finnes flere løsninger i Norge fra banker, så prøv å sjekke med din bank først for å se om de har låneprodukter som passer deg, istedenfor å opprette en privat kontrakt. 

Kommentarer
* E-posten vil ikke bli publisert på hjemmesiden.