31 May
31May

I dag er det en overflod av nettsider som hevder at de er norske, eller drives av personer med skumle hensikter. Det er derfor nettogonyttig.com ønsker å samle alle norske nettsider å en og samme nettside, slik at du kan enklere velge trygge sider å utforske. 

I følge Økokrim mottok politiet i Norge over 27 000 anmeldelser i 2022 relatert til svindelsaker på nett. Dette er en urovekkende økning på over 10 % fra 2021. 

Derfor er det viktig at norske nettsider som Nett og Nyttig utforsker nette og finner trygge forhandlere og nettsider som nordmenn kan bruke. I tillegg kommer de med tips, som vi skal skrive her til hvordan du skal beskytte deg seg og oppdage svindel på nett.

Steg 1: Vær skeptisk til nettsider som virker for gode til å være sanne

Når du utforsker nettsider og kommer over tilbud eller tjenester som virker altfor fristende eller priser som er unormalt lave, bør varsellampene begynne å blinke. I den digitale verden er det dessverre ikke uvanlig å støte på svindelaktige nettsider som prøver å lokke deg inn i feller. Derfor er det viktig å være skeptisk og bruke sunn fornuft når du står overfor slike situasjoner. 

En viktig indikator på en mulig svindel er prisingen. Dersom en nettside tilbyr produkter eller tjenester til en pris langt under markedsverdien, bør du være forsiktig. Unormalt lave priser kan være et triks for å lokke deg inn, og du kan ende opp med å miste pengene dine eller motta falske eller skadelige produkter.

En god start er å søke etter informasjon om nettsiden på nettet. Les anmeldelser og omtaler fra andre brukere som har hatt erfaring med nettstedet. Dette vil gi deg verdifull innsikt i påliteligheten til nettsiden og hjelpe deg med å danne deg en oppfatning om hvorvidt det er trygt å handle der.  

Steg 2: Sjekk nettstedets sikkerhet: Beskytt dine personlige opplysninger på nettet

I dagens digitale tidsalder er det avgjørende å være bevisst på nettstedets sikkerhet før du oppgir personlig informasjon eller foretar en betaling på nettet. Svindlere og cyberkriminelle er stadig på utkikk etter muligheter til å stjele sensitive data og misbruke dem. Derfor er det viktig å ta noen enkle, men effektive tiltak for å sikre dine personlige opplysninger og beskytte deg mot uautorisert tilgang.

En av de mest pålitelige indikatorene på nettstedets sikkerhet er bruken av HTTPS (HyperText Transfer Protocol Secure). Når du besøker et nettsted, bør du se etter HTTPS i nettadressen og et hengelåsikon ved siden av nettadressen i nettleseren. Dette indikerer at all kommunikasjon mellom deg og nettstedet er kryptert og beskyttet mot potensielle angrep.

HTTPS-protokollen sikrer at informasjonen du sender til nettstedet, for eksempel personlige opplysninger eller betalingsinformasjon, blir kryptert før den sendes over internett. Dette gjør det mye vanskeligere for uautoriserte personer å avlytte eller stjele dataene dine. Nettstedet bruker digitale sertifikater som bekrefter identiteten og autentiseringen av nettstedet, noe som gir en ekstra sikkerhetsgaranti.

Steg 3: Vær forsiktig med å dele personlig informasjon: Beskytt deg mot identitetstyveri på nettet

Svindlere er stadig på utkikk etter sensitiv informasjon som kan brukes til å stjele identiteten din. Dette kan inkludere personnummer, bankdetaljer, passord, fødselsdato, og andre konfidensielle opplysninger. Disse dataene kan brukes til å utføre bedrageri, åpne falske kontoer, få tilgang til dine økonomiske ressurser eller til og med ta opp lån i ditt navn.

En viktig regel å følge er å være spesielt oppmerksom på hvem du deler personlig informasjon med. Kun del sensitiv informasjon med pålitelige og velrenommerte nettsteder som du er helt sikker på. Vær skeptisk når det kommer til å oppgi personlige opplysninger på ukjente eller mistenkelige nettsider.

Det er også viktig å være forsiktig med å gi ut personlig informasjon over e-post eller telefonsamtaler. Svindlere kan late som om de representerer kjente organisasjoner eller bedrifter og be om sensitive opplysninger som verifisering av identitet eller bankdetaljer. Vær oppmerksom på slike forsøk på phishing og vær ekstra forsiktig med å gi ut informasjonen din med mindre du er helt sikker på at du snakker med den ekte parten.

Steg 4: Vær trygg på at du kan kontakte selskapet ved behov

Seriøse og pålitelige selskaper vil vanligvis oppgi tydelig kontaktinformasjon på sine nettsider. Dette kan inkludere telefonnummer, e-postadresse, fysisk adresse eller til og med en live chat-funksjon. Når du besøker et nettsted, sørg for å finne og sjekke denne informasjonen før du foretar en transaksjon.

Et telefonnummer er spesielt viktig, da det gir deg muligheten til å snakke direkte med en representant for selskapet. Dette kan være avgjørende hvis du har spørsmål, trenger assistanse eller opplever problemer med bestillingen din. Vær oppmerksom på om telefonnummeret er ekte og fungerende ved å ringe det for å bekrefte at du får kontakt med selskapet.

E-postadressen er også en viktig form for kontaktinformasjon. Sørg for at selskapet har en dedikert e-postadresse for kundeservice eller support, og at den er aktiv og responsiv. Du kan til og med sende en test-e-post for å sjekke hvor raskt og effektivt selskapet svarer på henvendelser.

Steg 5:Styrk din online sikkerhet med oppdaterte systemer og antivirusprogramvare

Når det gjelder operativsystemet ditt, enten det er Windows, macOS, Linux eller et annet, er det viktig å installere de nyeste oppdateringene som blir utgitt av systemleverandøren. Disse oppdateringene kan omfatte sikkerhetsoppdateringer, feilrettinger og forbedringer i systemets funksjonalitet. 

Ved å holde operativsystemet oppdatert, sikrer du at du har de nyeste sikkerhetsløsningene og er bedre beskyttet mot kjente sårbarheter som potensielt kan utnyttes av angripere.

På samme måte er det viktig å oppdatere antivirusprogramvaren din jevnlig. Antivirusprogramvare spiller en avgjørende rolle i å oppdage og blokkere skadelig programvare som kan infisere datamaskinen din. 

Ved å installere oppdateringer for antivirusprogramvaren, får du tilgang til de nyeste virusdefinisjonene og sikkerhetsoppdateringene som hjelper deg med å identifisere og håndtere nye trusler på nettet.

Steg 6: Beskytt deg mot svindelforsøk

Svindlere kan prøve å late som om de representerer kjente organisasjoner, bedrifter eller offentlige institusjoner for å få deg til å tro at de er legitime. De kan hevde å være fra banken din, et velkjent selskap eller til og med fra myndighetene. 

De kan også bruke ulike overtalelsesteknikker for å få deg til å avsløre personlig informasjon eller økonomiske opplysninger.

En viktig regel å følge er å være skeptisk og varsom når du blir bedt om å oppgi personlige opplysninger eller økonomiske detaljer over e-post eller telefon. Legitime organisasjoner vil vanligvis ikke be deg om å gi ut slik informasjon på denne måten, spesielt ikke uoppfordret. 

Vær oppmerksom på at svindlere kan bruke overbevisende historier, skremmetaktikk eller tilbud som virker for gode til å være sanne for å prøve å manipulere deg.

Jobber for sikkerhet og bedre gjennomsiktighet

"Hver dag lanseres det flere tusen nettsider som registrerer seg på Google. Svindlere kan være flinke til å få trafikk fra søkemotorene, og derfor må du ikke stole på at alle nettsider som kommer på toppresultatet i Google ikke er en svindel.

Derfor må du bruke sunn fornuft og følge rådene ovenfor, så blir du forhåpentligvis ikke en av statistikken", sier Jan Kenneth Hansen som driver NettogNyttog.com

 

Kommentarer
* E-posten vil ikke bli publisert på hjemmesiden.