Jan Kenneth Hansen
05 Jan
05Jan

Mange tror at den eneste måten de kan selge varer på nettet er å opprette en nettbutikk, men dette er helt feil. En av de enkleste metodene er å opprette en blogg med affiliate avtaler for å selge produkter og tjenester. 

Da trenger du ikke  noe mer enn en enkel nettsidebygger som Site123 for å utvikle hjemmesidene dine, og skrive SEO-fokuserte artikler for å få inn trafikk fra Google. 

Videre i artikkelen skal vi utforske hvor du skal finne varer og tjenester som du kan selge på bloggen din, og fordelene med denne løsningen fremfor å åpne en nettbutikk.

Hvordan selge produkter på nett med en blogg?

Det nytter ikke å søke med en gang til affiliate nettverk dersom du ikke har noe innhold. Derfor bør du starte bloggen din med en gang, og deretter søke til forskjellige programmer når du faktisk har noen lesere på bloggen. 

Du kan starte slik: 

1. Finn ut av hvilke nisjer bloggen din skal fokusere på, og hvilke affiliate nettverk som har produkter som passer til din nisje

2. Begynn med å skrive artikler som passer til denne nisjen ved å finne gode søkeord som kan drive inn trafikk på nettsidene dine

3. Etter hvert som du får inn trafikk, søk om affiliate avtaler til de butikkene eller tjenestene du ønsker å selge på bloggen din

En dame som skrive en blogg

Dette er de mest konkurranseutsatte nisjene i Norge

Når du skal starte en blogg med å markedsføre produkter eller tjenester, er det viktig å vite hvilke nisjer som har mest konkurranse. 

Er konkurransen veldig høy, kan det ta veldig lang tid før du kan se resultater av arbeidet ditt. I tillegg blir det veldig vanskelig å skape unikt innhold som Google mener har verdi for leserne. 

De fire nisjene nedenfor er svært konkurranseutsatt i Norge:

  • Forbrukslån
  • Kredittkort
  • Casino
  • Reise

Har du planer om å begi deg ut på noen av disse nisjene, så lykke til! Det vil kreve masse ressurser og tid på å skape en blogg innenfor så konkurranseutsatte områder. 

På enkelte av disse så konkurrerer du faktisk med de største nettavisene i Norge. 

Men har du tid til å skrive tusenvis av artikler, bruke flere hundre tusen på annonsering og ansette SEO-eksperter, så er du velkommen til å prøve deg. 

Slik kan du finne nisjer som passer for deg

Tenk over dine interesser og kompetanse - hvilke søkeord kan du finne om dette? Ekspert innhold er bestandig mer interessant for både lesere og Google. 

Tenk over hvilke områder du har ekspertise innen, og skriv godt innhold som hjelper dine lesere å ta en beslutning. 

For å finne gode søkeord kan du bruke Keyword Surfer, som er et gratis Chrome tillegg som gir deg relevante søkeord samtidig mens du søker på Google. 

Enn blogg som er laget med enkle plattformer

Enkle plattformer du kan bruke for å skape en blogg

Mange bruker Wordpress for å lage blogger. Dette er et helt greit alternativ dersom du har peiling på webutvikling fra før. 

Hvis ikke , kan det koste deg ganske mye å skape en unik layout og design på bloggen, og implementere alle plugins du trenger for å utvikle sidene dine. 

Istedenfor kan du vurdere enkelte plattformer som enten Site123 eller Strikingly, som har alle plugins du trenger integrert for å skape en engasjerende og god blogg. 

Disse løsningene gir kanskje ikke så mange alternativer på layout, men på en blogg er det innholdet som er viktigst. I tillegg er det veldig enkelt å implementere on-page SEO for å optimalisere artiklene dine. 

Finn affiliate avtaler på disse nettverkene

I Norge fungerer affiliate avtaler på en litt annen måte enn i for eksempel USA. Mens de fleste butikker driver sine egne affiliate program, er norske aktører som regel tilknyttet forskjellige nettverk som tilbyr flere forskjellige tjenester. her er noen av de mest populære i Norge. 

Tradetracker.com: Denne affiliate programmet gir deg tilgang til en rekke forskjellige varer og tjenester som du kan selge på nett fra kjente leverandører. Tradetracker er spesielt interessant dersom du ønsker å opprette en reiseblogg, da de samarbeider med flere turoperatører. 

Adtraction.com: Perfekt for dem som er mer ute etter å skrive produktsammenligninger innenfor forskjellige kategorier. De samarbeider med for eksempel Komplett.no, Princess og Blivakker.no. 

Tradedoubler.com: Passer godt for deg som ønsker å skrive om reise, elektronikk, finans og mye mer. De har et bredt spekter av samarbeidspartnere i Norden og er en anerkjent aktør på affiliatemarkedet. 

Fordelen med å selge produkter med en blogg

Den aller største fordelen med å selge produkter med affiliate lenker på din blogg, er at du har ikke noe ansvar selv for å sende ut produktene eller drive kundeservice. En affiliate avtale fungerer på denne måten: 

  1. Du skriver ett innlegg om et produkt eller tjeneste som du ønsker å markedsføre
  2. Du oppretter en lenke til produktet i bloggen din som sporer klikk og kjøp
  3. Lesere kommer inn på bloggen din og klikker på denne lenken
  4. De kjøper produktet på hjemmesidene til din samarbeidspartner, og du får utbetalt en provisjon for dette salget

Du trenger altså ikke å motta penger fra dine besøkere, da alle transaksjoner foregår på nettsidene til dine samarbeidspartnere. Men for å lykkes med denne strategien, er det flere viktige elementer som må på plass for å skape trafikk fra Google, og å bygge tillit med dine lesere. 

Skap unikt og hjelpsomt innhold

Skal du rangere på Google, så må du ikke bare fokusere på innhold som inneholder affiliatelenker. En god blanding av affiliate artikler og informasjonsartikler er viktig. 

Du bør ikke ha mer enn 20 % affiliate artikler, og resten skal være hjelpsomme informasjonsartikler. Årsaken til dette er at Google foretrekker praktiske nettsider som ikke kun er der for å skape profitt. 

Nettsider skal skrive hjelpsomt innhold som skaper tillit fra leserne. I tillegg trenger du ikke nødvendigvis å implementere disse lenkene direkte inn i teksten. 

Du kan for eksempel lage bannere eller tabeller på forsiden, eller opprette en pop-up reklame til en spesiell tjeneste som er relatert til artiklene du skriver. 

Bruk forskjellige kanaler for å få inn trafikk

Som en nystartet blogg, får du ikke mye kjærlighet fra Google. Uansett hvilket tema du velger, har du mest sannsynligvis konkurranse i søkemotorene. 

Derfor er det viktig å markedsføre blogger i tillegg til å skrive godt innhold. Du kan for eksempel lage Facebook annonser eller Google Ads for å markedsføre dine innlegg. 

Det er også viktig å skape engasjement om dine produkter og innlegg på sosiale medier ved å opprette brukerkontoer på Facebook, X, LinkedIn, Medium eller andre kanaler som kan være interessant å få inn trafikk fra. 

Fokuser på brukeropplevelsen, ikke salg

Folk er generelt ikke glad i reklame, og vil i hvert fall ikke lese et blogginnlegg på 2000 ord som bare er kun markedsføring av et produkt. 

Det er veldig viktig at mesteparten av innholdet ditt er hjelpsomt for leseren ved å skrive en god anmeldelse av produktet eller tjenesten, eller informasjonsartikler som vekker interesse. 

For leseren følelsen av at du er for selgende, så forsvinner de raskt dersom de ikke får noe utbytte av artikkelen. 

Lær deg riktig SEO for blogger

Søkemotoroptimalisering fungerer forskjellig på nettbutikker, firmasider og blogger. Derfor er det viktig at du velger de riktige strategiene fra begynnelsen av for å skape organisk trafikk fra søkemotorene. 

Du må skrive mye, og kan ikke forvente at en artikkel du skrev skal havne på førsteplassen på Google med en gang du lanserer en blogg. 

Derfor bør du ta et SEO-kurs for å planlegge innholdet ditt. Vi anbefaler kurset fra SEOHjelp.com som blir tilpasset hver enkelt kursdeltaker. 

Fortell litt om hva du planlegger å skrive om, så får du kurs i hvilke strategier du bør benytte deg av for å skape organisk vekst over tid. 

Start på riktig fot med egen blogg

Det kan ta tid å begynne å skape en god blogg. Men i lengden er det mindre tidkrevende enn å drive en komplett nettbutikk. 

Du trenger for eksempel ikke å yte kundeservice eller bruke en masse tid på ordrebehandling og behandle retur av varer. Nettbutikker krever også mer fokus på brukervennlighet. 

Du må ha det beste oppsettet for mobiltelefoner, og implementere de mest populære betalingsløsningene til enhver tid. 

En blogg derimot, kan kreve mye tid det første året. Deretter, dersom du har gjort alt riktig, la den gå på autopilot og skape en god inntekt for deg i mange år fremover. 

Kommentarer
* E-posten vil ikke bli publisert på hjemmesiden.