27 Dec
27Dec

Skrevet av: Jan Kenneth Hansen

Per dags dato er det over 8 000 utlyste stillinger på Upwork etter virtuelle assistenter, og antallet vokser hver eneste uke. Årsaken til dette er at mange firma ser nyttigheten av å ha en VA som kan gjøre små daglige rutiner for å lette arbeidsmengden for små bedrifter på nett. 

Men hvordan søker du på disse jobbene, og hva skal til for å få en jobb som virtuell assistent? Her skal vi gå gjennom hva en arbeidsgivere vanligvis ser etter, og hva du bør kunne for å få slike jobber.

Åpne en Upwork eller Freelancer konto

Det er to plattformer som utlyser virtuell assistent jobber veldig ofte. Dette er enten Upwork eller Freelancer, som er to av de mest anerkjente frilanser plattformene på nett. 

Årsaken til at du benytter deg av slike plattformer er at du får en ekstra trygghet med garantert betaling om noe skulle skje med oppdrag iveren, eller at de rett og slett slutter å betale. 

Du kan åpne en Upwork konto her

Her kan du åpne en Freelancer konto

Hva vil det si å jobbe som frilans VA?

En frilans virtuell assistent er en person som står fritt til å ta på seg så mange oppdrag de vil. Fremfor å ha en fast arbeidsgiver, kan du heller ha flere kunder som betaler deg en fast sum hver uke for å utføre små tjenester. Dette betyr at du styrer økonomien din selv, i og med at du bestemmer timeprisen selv og hvor mange timer du skal jobbe for hver arbeidsgiver. 

Hva må jeg kunne for å bli virtuell assistent?

Det som ofte går igjen er å oppdatere innhold på nettsider og sosiale medier. Derfor er det viktig at du er godt kjent med Wordpress, Shopify, Facebook og Instagram for å skape innlegg, svare potensielle kunder og følgere. En virtuell assistent kan også få i oppdrag å planlegge ukedagene for sjefen. 

Dette kan for eksempel være å planlegge møteaktiviteter, skrive referater fra møter, og i tillegg svare leads og kunder på e-post for bedriften. Du bør kjenne til programvare som Asana og Slack, som er vanlige kommunikasjonsmidler innad i bedriften. 

Zendesk og lignende programvarer er også vanlige kommunikasjonsmidler utad til kundene. Det finnes altså mange forskjellige arbeidsoppgaver en VA kan ha i det daglige. 

Derfor bør du velge en jobb som passer godt til dine tidligere erfaringer, og at du kan dokumentere gode resultater fra tidligere. 

Hvordan søker jeg på VA-jobber?

Når du åpner en frilans konto på Upwork, Freelancer eller begge deler, er det viktig at du raskt viser hvem du er i søknaden. Gjerne opprett en profesjonell CV som du kan sende til arbeidsgivere. 

Har du for eksempel mye erfaring fra kundeservice, copywriting eller å lage innlegg på sosiale medier, så er det veldig lurt å inkludere dette i søknaden. Lag en spennende profi på disse to plattformene. Det er vanlig at arbeidsgivere sjekker profilen din før de ansetter deg. 

Om du ser at du har ingen erfaring på plattformene fra før, er det viktig at du legger inn så mye detaljer som mulig om dine tidligere arbeidserfaringer. 

Hvor mye er en virtuell assistent lønn?

Det finnes VA assistenter som tjener 1000 kroner per time og oppover, men dette er helt opp til deg hvordan du tilrettelegger dine tjenester. Skal du for eksempel ta en fast timepris, så blir det nok vanskelig å nå slike summer. 

Legger du derimot inn en fastpris per uke, er det ingen kriterier for hvor mange timer du er nødt til å jobbe, så lenge du fullfører arbeidet som kreves. Dette betyr at du kan ta oppdrag fra flere forskjellige klienter samtidig. 

Ikke alle arbeidsgivere har store arbeidsmengder, men de forventer at kunder blir svart og innlegg blir postet innen rimelig tid. Så lenge du fullfører oppdragene som kommer inn, er det fullt mulig å ha flere oppdragsgivere samtidig som du er effektiv. 

Oppsummering

  • Frilans plattformer ser et voksende behov for personer som vil jobbe som virtuelle assistenter. 
  • Du bør ha erfaring innenfor en rekke forskjellige programvarer, og helst kompetanse innenfor kundeservice, markedsføring eller copywriting
  • Ikke alle VA jobber er like, derfor kan du bruke litt tid på å se gjennom utvalget av stillinger som passer best til din kompetanse
  • Bruk tid på å skrive en god CV og skap en fengende profil som gir arbeidsgivere lyst til å ansette deg
Kommentarer
* E-posten vil ikke bli publisert på hjemmesiden.